El comentario de Pedro Hispano sobre el De animalibus : Transcripción de las quaestiones sobre la controversia entre médicos y filósofos - (:unkn) unknown (Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Instituto de Filosofía Alejandro Korn. Sección de Filosofía Medieval., 2023)
A Pedro Hispano se le han atribuido tres obras sobre el De animalibus: dos comentarios organizados en forma de quaestiones (uno conservado en Madrid, Biblioteca Nacional 1877 y el otro en Florencia, Bib. Naz. Conv. Soppr. G 4.853) y un texto en la forma de quaestiones et responsiones conocido como Problemata o Quaestiones de animalibus (conservado en 9 manuscritos) que en realidad es una selección de 127 quaestiones del manuscrito de Madrid con algunas modificaciones. El códice conservado en Madrid, Biblioteca Nacional 1877 fue hallado por M. Grabmann en 1938, contiene comentarios de Pedro sobre varios tratados médicos y la única copia sobreviviente de su comentario Super libros de animalibus, que ocupa los ff. 256r-299r. Así, se ofrece en el presente trabajo la transcripción de las quaestiones del comentario de Madrid que discute los temas de la controversia entre médicos y filósofos: Pedro Hispano. El comentario sobre el De animalibus en el ms. Madrid, Biblioteca Nacional 1877, ff. 256r-290v (codex unicus). Transcripción de 22 quaestiones sobre la controversia entre médicos y filósofos. Quaestiones: q. 71: De controversia inter philosophum et Galenum… // q. 86: De controversia inter medicum et philosophum… // q. 147: Utrum vene oriuntur a corde vel ab epate. // q. 146: Iuxta hoc queritur de controversia philosophi ad medicos… // q. 150: De origine nervorum. //q. 158: De controversia medici et philosophi ad se ipsum. // q. 183: De virtute sensitiva et primus de eius origine. // q. 425: De controversia philosophi ad medicum et ad se ipsum. // q. 451: Quare philosophys lapsum in situ non appellat egritudinem, medicus autem appellat. // q. 494: Quare iste artifex et medicus incipient ab elementis, physicus autem incipit a materia et forma sicut patet in libro physicorum. // q. 569: De controversia inter Haly et philosophy… // q. 596: De controversia inter philosophy et medicum… // q. 600: De controversia inter philosophum et medicum… // q. 604: Utrum cor sit principium sanguinis vel epar. // q. 606: Quare philosophus tangit contraoperationem cerebri ad cor, medicus non. // q. 607: Quare medicus tangit contraoperationem cordis et epatis et non philosophus. // q. 623: De controversia inter philosophum et medicum… // q. 720: Utrum sperma sit in omni sexu. // q. 723: De controversia inter philosophy et medicum… // q. 756: Quod membrum primus sit formatum et videtur quod epar. // q. 780: De controversia philosophum et medicum. // q. 807: De controversia inter medicum et philosophum.

Three works on the De animalibus have been attributed to Petrus Hispanus: two commentaries organized in the form of quaestiones (one preserved in Madrid, Biblioteca Nacional 1877 and the other in Florence, Bib. Naz. Conv. Soppr. G 4.853) and a text in the form of quaestiones et responsiones known as Problemata or Quaestiones de animalibus (preserved in 9 manuscripts) which is actually a selection of 127 quaestiones from the Madrid manuscript with some modifications. The codex conserved in Madrid, Biblioteca Nacional 1877 was found by M. Grabmann in 1938. It contains Petrus' comments on several medical treatises and the only surviving copy of his commentary Super libros de animalibus, which occupies ff. 256r-299r. Thus, the present work offers a transcription of the quaestiones of the commentary of Madrid that discusses the topics of the controversy between physicians and philosophers: Petrus Hispanus. The commentary on the De animalibus in ms. Madrid, Biblioteca Nacional 1877, ff. 256r-290v (codex unicus). Transcription of 22 quaestiones about the controversy between physicians and philosophers. Quaestiones: q. 71: De controversia inter philosophum et Galenum… // q. 86: De controversia inter medicum et philosophum… // q. 147: Utrum vene oriuntur a corde vel ab epate. // q. 146: Iuxta hoc queritur de controversia philosophi ad medicos… // q. 150: De origine nervorum. //q. 158: De controversia medici et philosophi ad se ipsum. // q. 183: De virtute sensitiva et primus de eius origine. // q. 425: De controversia philosophi ad medicum et ad se ipsum. // q. 451: Quare philosophys lapsum in situ non appellat egritudinem, medicus autem appellat. // q. 494: Quare iste artifex et medicus incipient ab elementis, physicus autem incipit a materia et forma sicut patet in libro physicorum. // q. 569: De controversia inter Haly et philosophy… // q. 596: De controversia inter philosophy et medicum… // q. 600: De controversia inter philosophum et medicum… // q. 604: Utrum cor sit principium sanguinis vel epar. // q. 606: Quare philosophus tangit contraoperationem cerebri ad cor, medicus non. // q. 607: Quare medicus tangit contraoperationem cordis et epatis et non philosophus. // q. 623: De controversia inter philosophum et medicum… // q. 720: Utrum sperma sit in omni sexu. // q. 723: De controversia inter philosophy et medicum… // q. 756: Quod membrum primus sit formatum et videtur quod epar. // q. 780: De controversia philosophum et medicum. // q. 807: De controversia inter medicum et philosophum.
Petrus Hispanus’s Commentary On the De Animalibus : Transcription of the Quaestiones On the Controversy Between Physicians and Philosophers
Fil: De Asúa, Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: De Asúa, Miguel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Filosofía y Letras. Centro de Estudios de Filosofía Medieval; Argentina.
Keywords: EDICIÓN CRÍTICA MEDIEVAL; PEDRO HISPANO; EDAD MEDIA; FILÓSOFOS; MÉDICOS; MEDIEVAL CRITICAL EDITION; PETRUS HISPANUS; MIDDLE AGES; PHILOSOPHERS; PHYSICIANS